Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο δικός μας Άγιος Βασίλης

 
Ο βίος του Μέγα Βασιλείου
 
 
 
Υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ του Μεγάλου Βασιλείου και του Αι Βασίλη;
 
Δεν έχουν καμία σχέση. Ο Μέγας Βασίλειος είναι υπαρκτό πρόσωπο,  ένας άνθρωπος που γεννήθηκε, έζησε μεταξύ άλλων, αγωνίστηκε τον αγώνα τον καλό και στο τέλος αγίασε! Ήταν άγαμος, έγινε μοναχός, διάκονος, ιερέας και αργότερα επίσκοπος.
Ενώ μιλώντας για τον Αι Βασίλη αναφερόμαστε σε ένα μη υπαρκτό, μυθικό πρόσωπο, πού δημιούργησε η φαντασία κάποιων στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.
 Στη συνέχεια, ο Αι Βασίλης παρουσιάζεται χοντρούλης, ροδομάγουλος (σημάδια καλοπέρασης και αυτάρκειας), με άσπρα μαλλιά και γενειάδα, ντυμένος στα κόκκινα, συνεχώς  γελαστός και χαρούμενος. Στην πραγματικότητα ὁ Μέγας Βασίλειος υπήρξε αυστηρός ασκητής, πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, με μαύρα μαλλιά και μακριά  γενειάδα.
Ακόμη o Αϊ Βασίλης εμφανίζεται συνέχεια κουβαλώντας στην πλάτη του ένα τεράστιο τσουβάλι γεμάτο με δώρα, (πράγμα πού συμφωνεί με την υπερκατανάλωση και τη  ματαιοδοξία, πού κυριαρχεί σ’ αυτό τον κόσμο), πού προορίζονται μόνο για τα παιδιά  πού υπήρξαν καλά μέσα στο χρόνο. Ενώ ο Μέγας Βασίλειος δεν περιορίζεται σε  κάποια συγκεκριμένη ηλικία και πρόσωπα, βοηθάει όσους έχουν ανάγκη χωρίς να  κάνει εξαιρέσεις. Δεν κυκλοφορεί με κανένα σακί, ούτε κοφίνι στην πλάτη και τα δώρα του δεν είναι μόνο υλικά, αλλά και πνευματικά. Καθημερινά κηρύττει το  Ευαγγέλιο του Χριστού και έχει αφήσει σε μας μια τεράστια παρακαταθήκη με  λόγους του, συγγράμματα και βιβλία.
 
Το έθιμο της βασιλόπιτας.

     
 
 
 
Ο δικός μας Άγιος Βασίλης 

 
 
 
Βέβαια αν και εξηγήσαμε τη διαφορά, όλοι θέλαμε να ντυθούμε σαν τον χοντρούλη Αι Βασίλη...... 
 
 
.....εεε  θέλαμε και να του γράψουμε ένα γραμματάκι..... γιατί έτσι είναι τα παιδιά!!!!
 


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου