Για το παιδί της σύγχρονης κοινωνίας, όπου κυριαρχεί ο γραπτός λόγος, θεωρείται απαραίτητη η απόκτηση της αναγνωστικής ικανότητας. Για το λόγο αυτό, βασική θέση στο Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου έχει η Δανειστική Βιβλιοθήκη.
Σκοπός της Δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι να αναπτύξουν τα παιδιά καλή σχέση με το βιβλίο. Για να επιτευχθεί όμως ο σκοπός αυτός, είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας. Έτσι, το σχολείο θα παρέχει τα βιβλία σε εβδομαδιαία βάση, και κάποιο πρόσωπο της οικογένειας θα πρέπει να ασχοληθεί για λίγο χρόνο με την ανάγνωση και με το σχολιασμό κάθε βιβλίου που το παιδί φέρνει στο σπίτι.
Τι πετυχαίνουμε μέσα από το δανεισμό;
- Το παιδί γίνεται υπεύθυνος αναγνώστης και δανειστής.
- Δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε βιβλία. Τα βιβλία έτσι μπαίνουν σε κάθε σπίτι.
- Το παιδί μοιράζεται αναγνωστικές εμπειρίες και ποιοτικό χρόνο με τους γονείς, με τα αδερφάκια ή με τους παππούδες του και έτσι τα οφέλη γι΄αυτό είναι πολλαπλά.
- Το παιδί μαθαίνει να θεωρεί την ενασχόλησή του με το βιβλίο ως ένα φυσικό τρόπο διάθεσης του προσωπικού του χρόνου.
- Η ανάγνωση ιστοριών σε παιδιά από ενηλίκους του περιβάλλοντός τους, εκτός από μια ευχάριστη, ψυχαγωγική δραστηριότητα, καλλιεργεί στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και επηρεάζει τη μελλοντική τους πορεία ως μαθητές.
- Μέσω της ανάγνωσης προάγεται η διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, ενισχύεται το λεξιλόγιό του, αναπτύσσεται η φαντασία του, βελτιώνεται η συγκέντρωσή του, κεντρίζεται το ενδιαφέρον του και προάγεται η συναισθηματική του ανάπτυξη.
Φέτος στα πλαίσια της δανειστικής βιβλιοθήκης του νηπιαγωγείου μας, ετοιμάσαμε τα σακουλάκια μας, με τα σποράκια της γνώσης, όπου κάθε παιδί θα βάζει κάθε φορά που θα δανείζεται, ένα σποράκι στο σακουλάκι του με τον τίτλο του βιβλίου κι έτσι στο τέλος θα μετρήσουμε ποιος δανείστηκε τα πιο πολλά.
Κάποια από τα σποράκια με τους τίτλους των βιβλίων.
Διαβάσαμε το παραμύθι "Οι φίλοι του δάσους πηγαίνουν σχολείο". Είναι μια διασκευή ξενόγλωσσης ιστορίας, που μας μαθαίνει πως να μεταχειριζόμαστε τα βιβλία. Το βρήκα στον παρακάτω σύνδεσμο : http://xwrapaidiwn.blogspot.gr/2011/10/blog-post_09.html (πολύ ωραία ιδέα, εκεί θα βρείτε όλες τις εικόνες καθαρές.)
Εγώ αφού πήρα τις εικόνες, μέσα από το πρόγραμμα ζωγραφικής....λέρωσα εσκεμμένα τις σελίδες της ιστορίας με μαρκαδόρο, ξυλομπογιά, τέμπερες για να προβληματίσω τα παιδιά.
Συζητήσαμε για το πόσο πολύ πρέπει να προσέχουμε τα βιβλία μας, ετοιμάσαμε τις κάρτες δανεισμού με τους κανόνες και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου