Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

"Ο μικρός πρίγκιπας" (1)


Παράλληλα με το δανεισμό παραμυθιών κάθε Παρασκευή από το νηπιαγωγείο μας, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας σ' ένα πολύ όμορφο βιβλίο, "Τον μικρό πρίγκιπα". 

Η ιστορία του μικρού πρίγκιπα είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αφού εδώ και τόσα χρόνια αφήνει με τον ίδιο τρόπο άφωνους από συγκίνηση όσους το διαβάζουν.
  
"Ο Μικρός Πρίγκιπας" είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.  Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο μικρός πρίγκηπας είναι ένα αγοράκι στην ηλικία των δώδεκα χρονών που κατοικεί σε έναν μικρό πλανήτη χίλιες φόρες μικρότερο από τη γη. Είναι τετραπέρατος και κάνει πολλές ερωτήσεις και αν δεν του απαντήσουν επιμένει μέχρι να του δοθεί απάντηση. Αυτό δείχνει και τη μεγάλη δίψα του για μάθηση.Είναι πολύ ήρεμος, υπομονετικός και πολύ καλομαθημένος παρόλο που στο πλανήτη του δεν υπάρχει κανείς να του πει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Γίνεται τόσο συμπαθής στον κόσμο που με μόνο μια μικρή περιπλάνησή του στον πλανήτη γη, κάνει τρεις νέους φίλους: το φίδι στην έρημο, τον άτυχο ταξιδιώτη και την αλεπού που συναντάει σε ένα λιβάδι. Η περιπλάνησή του συμβολίζει την μεγάλη του επιθυμία να γνωρίσει καινούριους φίλους γιατί στον πλανήτη του ο μόνος φίλος που έχει, είναι το ρόδο του. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο "ανθρώπινοι".
 Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα.

Χώρισα την ιστορία σε ενότητες για να μην κουραστούν τα παιδιά και να μπορέσουμε να το απολαύσουμε. Βέβαια πρώτα μας επισκέφθηκε ο ήρωάς μας.


Κι έτσι ξεκινήσαμε  το ταξίδι μας, διαβάζοντας  το βιβλίο, με τη σύντομη αφήγηση για παιδιά, που μας έδωσε η κ.Κωνσταντίνα.

 
Παίξαμε κι ένα παιχνίδι σειροθέτησης  ( από την κ. Κωνσταντίνα πάλι.)
 
 
 Είδαμε κι ένα βίντεο με το πρώτο μέρος της ιστορίας.
 


 
Κάναμε το αεροπλάνο του αφηγητή.
 
 
Κάποιες από τις πρώτες εργασίες μας. 
Γράψαμε τον τίτλο της ιστορίας.
 

 
Βρήκαν αμέσως ότι το δεύτερο ζώο στην κοιλιά του βόα ήταν ένας λαγός. ( Μάλλον έβαλα εύκολο σχήμα.)
 

 
Η ιστορία αν και ήταν άγνωστη στα παιδιά, τους άρεσε. Έχει φανταστικά στοιχεία που συνήθως ενθουσιάζουν τα παιδιά. Οι ερωτήσεις-απορίες...πολλές: "Πως λένε τον πλανήτη του", "Γιατί ζει μόνος του", "Που κοιμάται", "Δεν φοβάται τα ηφαίστεια", "Πως ήρθε στη Γη", καλή μας συνέχεια.......   
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου