Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Αν ρωτήσουμε τα παιδιά τι είναι οι άγγελοι, θα μας πουν ότι έχουν φτερά, βρίσκονται στον ουρανό αλλά δεν τους βλέπουμε.
Και πραγματικά στην Αγία Γραφή εμφανίζονται ως ουράνιοι αγγελιοφόροι, με μορφή ανθρώπου, φορώντας αστραφτερά ενδύματα. Παίρνουν αυτή τη μορφή για να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και να φέρνουν τα θεικά μηνύματα.
Είναι πνεύματα, αθάνατα, φωτεινά και κινούνται με μεγάλη ταχύτητα γι' αυτό και εικονογραφούνται με φτερά. Παρουσιάζονται ως υπερασπιστές, θεραπευτές, υπηρέτες, τιμωροί.
Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται με σπαθί ή σκήπτρο στο ένα χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό χέρι κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο.


Είδαμε εικόνες του Ταξιάρχη του Μανταμάδου στη Λέσβο. Είπαμε την ιστορία όπου Σαρακηνοί πειρατές, τον 11ο αιώνα, εισέβαλαν στο παλιό μοναστήρι κι έσφαξαν όλους τους μοναχούς εκτός από έναν, που σώθηκε σκαρφαλώνοντας στη στέγη. Μια δυνατή βουή ακούστηκε και η σκεπή μετατράπηκε σε πέλαγος, όπου ένας στρατιώτης με σπαθί όρμησε στους πειρατές.
Ο μοναχός συγκλονισμένος από το θαύμα, ζωγράφισε την όψη του Αρχαγγέλου. Το πρόσωπό του το έπλασε ανακατεύοντας το αίμα των μοναχών με ασπρόχωμα.


Κάναμε εικονική περιήγηση  στη Μονή.


Γνωρίσαμε και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον Πανορμίτη στη Σύμη.


Είδαμε από ψηλά τον σημερινό ναό στη Σύμη.


Κόψαμε, βάψαμε κι ετοιμάσαμε τον φύλακα άγγελό μας, για να κρεμάσουμε στο δωμάτιό μας. 
(ιδέα από το Krokotak).


Αναφέραμε ότι σήμερα γιορτάζει και η Πολεμική μας Αεροπορία, τη μνήμη του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Είδαμε ένα βίντεο

Φτιάξαμε τα δικά μας πολεμικά αεροπλάνα και ζωγραφίσαμε.Χρόνια πολλά στους Άγγελο και Αγγελίνα, Μιχάλη και Μιχαηλία που είχαμε στο σχολείο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου