Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Αγία Βαρβάρα

 
Η Αγία Βαρβάρα ήταν θυγατέρα του ειδωλολάτρη και τοπάρχη Διόσκορου.Ο Διόσκορος ήθελε να την κρατήσει ανύπαντρη.
Γι’αυτόν τον λόγο έχτισε πύργο και την απομόνωσε εκεί. Στην απομόνωση του πύργου καλλιεργούσε το πνεύμα της με προσευχή, μελέτη των Γραφών και εξάσκηση. Φυλακίστηκε για την πίστη της και αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της.
Στην Βυζαντινή τέχνη η Αγία παριστάνεται συνήθως ντυμένη με ρούχα αρχοντικά, κρατώντας σταυρό και φοίνικα και φορώντας βασιλικό διάδημα.
 Οι Χριστιανοί ανά τον κόσμο εμπνεύστηκαν από την ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας και κατέφυγαν στα θαύματά της. Την θεωρούν προστάτιδα του πυροβολικού σώματος του Στρατού, γιατί οι τιμωρητικοί κεραυνοί που έκαψαν τον πατέρα της συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού.
 Θεωρείται ότι θεραπεύει τις γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις. Τιμάται ως προστάτις των παρθένων, των ετοιμοθανάτων και όσων εργάζονται με κίνδυνο αιφνιδίου και βιαίου θανάτου. 
  Στην Θράκη έβραζαν στις 4 Δεκεμβρίου κουκιά και τα μοίραζαν από ένα σε κάθε οικογένεια για να τα βάζουν στο «σακούλι» τους (το πορτοφόλι) να το «βαρβατιάσει» (γεμίσει) η Αγία. Στην Θράκη επίσης προσφέρεται χυλός σιταριού (ο γνωστός ασσουρές) με εννέα είδη δημητριακών και ξηρών καρπών και ζάχαρη που τοπικά λέγεται «Βαρβάρα» και παραπέμπει σε θαύμα της Αγίας με το οποίο δια της βρώσεως του χυλού γλύτωσε τους χριστιανούς από την βρώση των ειδωλοθύτων.
 
                                                      Με λαδοπαστέλ από τα μικρά μας.
 
 
Με ξυλομπογιές από τα μεγάλα.
 
 


 Παροιμία 
 
 

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι γονείς των παιδιών από τη μάθηση που τους προσφερεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή